fbpx

Najbrž si že slišala, da izvajanje čuječnosti v nosečnosti prinaša številne koristi zate kot bodočo mamico in rastočega dojenčka v tvojem trebuščku. Čuječnost je namreč duševna sposobnost vsakega izmed nas, ki jo lahko razvijamo, hkrati pa je tudi način zavedanja lastnega doživljanja v danem trenutku. Z njeno pomočjo se naučiš biti prisotna tukaj in zdaj ter ozavestiti svoje telo, čustva in mislih. Na takšen način postaneš postaneš bolj sočutna do sebe, ozavestiš svoje telo ter se tako samozavestno pripraviš na prihajajoči porod.

Pa si vedela, da lahko čuječnost izvajaš tudi med gibanjem, in tako združiš skrb za fizično in duševno zdravje? Takšno vadbo izvajajo pri Čuječi gibalnici.

 

Predporodnica – čuječa vadba za bodoče mamice

Vadba po principih čuječnosti za nosečnice združuje elemente joge, pilatesa in vaj za moč ter nosečnico pripravlja na lažji in naravni porod. Pripomore k optimalnemu poteku nosečnosti, zmanjša utrujenost in bolečine v sklepih. Na vadbi krepimo in sproščamo mišice medeničnega dna (MMD) ter velike mišične skupine, ki jih po porodu največ uporabljamo, odpiramo in stabiliziramo medenico in kolke ter dajemo prostor rastočemu dojenčku. Velik poudarek posvečamo tehnikam sproščanja, ki temeljijo na principih čuječnosti in vključujejo dihalne vaje, vizualizacijo, imaginacijo, vodene meditacije z afirmacijami in avtogeni trening.

 

Svojo prisotnost med vadbo sidramo v trenutku in skušamo ozavestiti spremembe gibanja, telesne občutke, misli in čustva. S takšno vadbo umirjamo svoj um, se povezujemo z dojenčkom in se učimo zaupati svojemu telesu. Tehnike, ki jih izvajamo na vadbi, pripomorejo pri soočanju s strahovi, povezanimi s porodom in spodbujajo nosečnico, da zaupa sebi in svojemu telesu.

 

Prednosti čuječe vadbe za nosečnice

 

Tovrstna vadba prinaša številne pozitivne učinke za nosečnico:

  • Pripravlja nosečnico na lažji in naravni porod,
  • zmanjša strah in tesnobo v povezavi s porodom,
  • poveča samozaupanje nosečnice,
  • olajša fizično in psihično soočanje z bolečino,
  • zmanjša možnost za pretrganje presredka,
  • zmanjša možnost uporabe opioidov med porodom,
  • zmanjša možnost za razvoj predporodnih in poporodnih simptomov depresije.

 

Izberi strokovno usposobljen kader

Ustrezna usposobljenost inštruktorice naj bo tvoje vodilo pri izbiri vodene rekreacije, ki se jo boš udeležila. In to ne samo v nosečnosti. Nikakor si zaradi napačno zastavljene vadbe ne želiš povzročiti bolečin, poškodb ali drugih zdravstvenih težav, sploh pa ne v nosečnosti! Priporočamo ti, da izbereš obiskovanje vadbe v živo in tako zmanjšaš možnost nepravilne izvedbe gibalnih vzorcev. V vodeno rekreacijo se lahko vključiš med celotnim obdobjem nosečnosti, vendar le, če tvoja nosečnost poteka brez zdravstvenih zapletov. Pred vključitvijo se vedno posvetuj s svojim ginekologom oz. ginekologinjo.

 

Fotografija: Ana Sajovic Photo

 

 

 

 

 

Kakšna je vadba po principih čuječnosti?

Prispevek Julije Planinšek, soustanoviteljice in inštruktorice Čuječe gibalnice

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *