fbpx

učenje odgovornosti skozi igro

Samo pomisli. Nedelja. Lepa, topla Ljubljana. Ohh, komaj čakam. Toliko prijetnih ljudi bo na kupu. Z največjim veseljem pa se bom 3. festivala vozičkanja udeležila tudi sama. Ne z vozičkom. Z mano bodo moje pošasti. Kaj pripravljam? Izveš kmalu.

 

Dovolj sanjarjenja.

Danes bi rada z vami delila dejavnosti, ki jih lahko počnete s starejšimi otroki, medtem ko vozičkate. Vozičkanje lahko postane priložnost za interakcijo, učenje in zabavo s starejšimi otroki, ki spremljajo svoje mlajše bratce ali sestrice. Lahko pa postane tudi priložnost za spodbujanje odgovornosti in razvoj empatije pri starejših otrocih skozi igro in zabavo.

 

Kaj lahko med vozičkanjem počnete s starejšimi otroki?

 

Med vozičkanjem lahko starejši otroci sodelujejo v različnih igrah in dejavnostih, ki bodo popestrile njihovo izkušnjo in hkrati spodbujale odgovornost do mlajšega bratca ali sestrice.

 

Nekaj idej za igre vključuje:

 

Igra vlog: Starejši otroci lahko prevzamejo vlogo »voznika« vozička in si izmislijo zabavne situacije ali zgodbe, ki jih delijo z mlajšim otrokom. Včasih otrokom težko prepustimo kakšno »odraslo« nalogo, a verjemite, da jo marsikateri otrok zna izpeljati zelo odgovorno. Imejte zaupanje, hkrati pa odprte oči.

 

Iskanje zakladov: Skupaj s starejšimi otroki lahko načrtujete pot, med katero bodo iskali skrite zaklade ali zanimive predmete v okolici. To ne pomeni, da morate dan prej pripraviti naloge na poti. Lahko seveda tudi. Lahko pa le pripravite delovni list, na kateremu so različne brave, otrok pa išče predmete teh brav. Za starejše otroke lahko pripravite tudi težje naloge. »Poišči stavbo, ki ima rjavo streho.« Naj ideje ne poznajo meja.

 

Slikanje v naravi: Otroka navdušite s ciljno destinacijo sprehoda. S seboj lahko vzamete blok za risanje in barvice ter skupaj z otroki ustvarjate risbe, ko pridete na cilj.

 

Pripovedovanje zgodb: Starejši otroci lahko mlajšemu pripovedujejo zanimive zgodbe ali pesmi. Ali pa čas za pogovor izkoristite vi. Poslušajte otroka, kaj se mu plete po glavici, marsikaj bi vam rad povedal.

 

Vozičkanje lahko postane priložnost za učenje odgovornosti in razvoj empatije pri starejših otrocih. Skozi igro in interakcijo s mlajšim bratcem ali sestrico lahko spoznajo pomen skrbi za drugega in se naučijo pomagati ter se odzvati na potrebe svojih bližnjih. Pomembno je spodbujati pozitivno in spoštljivo interakcijo med otroki ter jih hkrati spodbujati k samostojnosti in razvoju lastne identitete.

 

S tem, ko starejši otroci prevzemajo vlogo »voznika« vozička ali načrtujejo igre in dejavnosti za mlajšega bratca ali sestrice, se učijo prevzemanja odgovornosti in skrbi za drugega. To lahko okrepi njihov občutek samozavesti in samostojnosti ter spodbudi razvoj empatije in sočutja.

 

Vozičkanje tako postane več kot le sprehod; postane priložnost za gradnjo trajnih vezi med bratci, sestricami in starši ter spodbujanje razvoja pomembnih življenjskih veščin, kot so odgovornost, empatija in sočutje. Z ustvarjalno igro in pozitivno interakcijo med otroki lahko vozičkanje postane nepozaben in izobraževalen dogodek za celotno družino.

 

Smeh. Pogovor. Iskreno srce.

To šteje.

 

Nina iz Nasveti učiteljice Nine

festival vozičkanja